Σε ανάρτηση του ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος μας τονίζει τα παρακάτω:
«Σύστημα υγείας και επιστημονικά τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων
Το 2016 επισκέφθηκα το Clalit Research Institute. Τότε ήταν ακόμα μια μικρή ομάδα, περίπου 20 ατόμων, που έδειχναν ενθουσιασμένοι να μοιραστούν μαζί μου τη δουλειά που έκαναν στο υπόγειο ενός κτιρίου στο κέντρο του Τελ-Αβίβ.
Τι είναι όμως το Clalit Research Institute (http://clalitresearch.org/); Ένα ερευνητικό Ινστιτούτο που αποτελείται από ένα βασικό πυρήνα ερευνητών και πολλούς επιστήμονες κλινικής έρευνας από νοσοκομεία και κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης των Clalit Health Services. Τα Clalit Health Services επί της ουσίας αποτελούν ένα από τα 4 ασφαλιστικά ταμεία του Ισραήλ. Πλέον εκείνη η μικρή ομάδα εξελίχθηκε σε μια διεθνούς αναγνώρισης ομάδα ερευνητών οι οποίοι πραγματοποιούν μελέτες με την υποστήριξη του ασφαλιστικού ταμείου, εστιάζοντας σε δυο βασικούς στόχους:
α) έρευνα για υποβοήθηση των αποφάσεων της διοίκησης του ασφαλιστικού ταμείου.
β) υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή έρευνα, όπως αποδεικνύεται από τις δημοσιεύσεις στα καλύτερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Τα μέλη της πολυτομεακής και διεπιστημονικής βασικής ερευνητικής ομάδας κατέχουν ανώτατη εκπαίδευση συνήθως σε επίπεδο διδακτορικού. Οι συνεργαζόμενοι γιατροί της ομάδας έχουν εξειδικεύσεις σε διάφορους κλινικούς τομείς και τα μέλη της ομάδας αλληλοσυμπληρώνονται συγκεντρώνοντας τεχνογνωσία από τους πιο κλασικούς τομείς της ιατρικής, έως και της διαχείρισης καταστροφών και έκτακτης ανάγκης. Η ομάδα επίσης περιλαμβάνει φοιτητές ιατρικής και διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς ερευνητές.
Οι ερευνητές που διαχειρίζονται τα ‘μεγάλα δεδομένα’ διαχειρίζονται όλα τα στοιχεία και το ιστορικό των ασφαλιζομένων σε ηλεκτρονική μορφή για τα τελευταία 20 χρόνια και όλα αυτά είναι συνδεδεμένα με άλλες βάσεις δεδομένων, πχ κοινωνικής φροντίδας ή βοήθειας στο σπίτι. Έτσι το ασφαλιστικό ταμείο γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τα πάντα για τις ασθένειες για ένα άτομο, τόσο σε επίπεδο οικογένειας, αλλά και αναφορικά με τις κοινωνικές συνθήκες που ζει και κινείται.
Πρόσφατα το Clalit Research Institute ανακοίνωσε ένα αλγόριθμο που ανέπτυξαν για τις ομάδες κινδύνου αναφορικά με τον κορωνοϊό. Μια απλοποιημένη μορφή του αλγορίθμου βλέπετε στο διάγραμμα. Αυτό το point system εκχωρεί παράγοντες που θα βοηθήσουν τα άτομα να αποφασίσουν το βαθμό ρίσκου που διατρέχουν, και να καθορίσουν εάν θα μείνουν σε αυτό-καραντίνα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Ιατρικά δεδομένα από υφιστάμενες νόσους ή συνήθειες όπως το ιστορικό καπνίσματος, προβλήματα βάρους και πρόσφατης νοσηλείας, θεωρούνται αξιοσημείωτα και προσμετρούνται στην αξιολόγηση του ρίσκου. Έτσι, βάση της ύπαρξης υφισταμένων παραγόντων, τα ευπαθή άτομα θα μπορούσαν να κριθούν ως περιπτώσεις κρίσιμου ή υψηλού κινδύνου. Οποιοσδήποτε πολίτης ηλικίας 70 ετών και άνω θα θεωρούνταν αυτόματα περίπτωση υψηλού κινδύνου. Με επιπλεον τρεις πόντους να τον τοποθετούν στην κατηγορία κρίσιμου κινδύνου και να προτείνεται να παραμείνει στην κατοικία του. Τα ευπαθή άτομα μεταξύ 50 και 69 με δύο πόντους θα μπορούσαν να θεωρηθούν υψηλού κινδύνου, όπως και αυτά κάτω από 50 με 4 πόντους ή επιπλέον.
Και αναρωτιέμαι, μήπως θα έπρεπε και ο δικός μας ΕΟΠΥΥ να διδαχθεί από το παράδειγμα του ασφαλιστικού ταμείου Clalit; Μόνο κέρδος θα είχαμε ως χώρα εάν χρησιμοποιούσαμε με ένα αντίστοιχο τρόπο το εθνικό ερευνητικό και κλινικό μας δυναμικό και την συμπληρωματική διεπιστημονική τεχνογνωσία που διαθέτουμε. Ένα τέτοιο εγχείρημα, θα άνοιγε πραγματικούς δρόμους για νέες συνεργασίες με εταιρείες τεχνολογίας και ουσιαστικές συμπράξεις μεταξύ ΕΟΠΥΥ, εταιρειών τεχνολογίας και ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.
Στην Ελλάδα έχουμε το πλεονέκτημα να ανήκουν όλοι οι πολίτες στο ίδιο ασφαλιστικό σύστημα. Το παράδειγμα του Covid-19 αλγορίθμου που αξιοποιεί τα δεδομένα των ασφαλιζομένων του Clalit, είναι μια έμπρακτη και άμεση αξιοποίηση δεδομένων προς χρήση εν μέσω πανδημιας. Τέτοιες δράσεις θα μπορούσαν να κάνουν την Ελλάδα μια χώρα πρωτοπόρο στη διαχείριση μεγάλων δεδομένων στο χώρο της υγείας».
Comments