Απαντήσεις σε καίρια ζητήματα κορωνοιου
«Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε τις ερωτήσεις που σχετίζονται με την ανοσία στον κορωνοϊό, είτε μετά από λοίμωξη είτε και αναφορικά με τη διάρκεια της δράσης των εμβολίων, κεντρικά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν είναι
• εάν η λοίμωξη δημιουργεί μια δεξαμενή κυττάρων μνήμης έναντι του ιού, και
• εάν αυτά τα κύτταρα είναι ικανά να αποτρέψουν μια μεταγενέστερη λοίμωξη.
Αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει ότι οι ασθενείς αναπτύσσουν ισχυρή και συγκεκριμένη ανοσοπροστασία (και κυτταρική μνήμη) μετά από φυσική λοίμωξη. Παρέμενε όμως ασαφές εάν αυτές οι αποκρίσεις σχετίζονται με συγκεκριμένα κλινικά ή ανοσολογικά αποτελέσματα. Στο τρέχον τεύχος του Nature Immunology δημοσιεύτηκε μια μελέτη που οι ερευνητές ασχολήθηκαν με την ανθεκτικότητα και την ποικιλομορφία των αποκρίσεων των Τ κυττάρων μνήμης μετά από ασυμπτωματική ή ήπια λοίμωξη από τη νόσο COVID-19 (doi.org/10.1038/s41590-021-00923-3).
Οι συγγραφείς μελέτησαν τις αποκρίσεις των Τ κυττάρων έξι μήνες μετά τη λοίμωξη σε 100 άτομα (μέση ηλικία 41 ετών), που είχαν σχετικά ήπιες λοιμώξεις (56 άτομα) ή ασυμπτωματικές λοιμώξεις (44 άτομα). Η μελέτη είναι καθησυχαστική, καθώς έδειξε πως η πλειονότητα των ατόμων που μολύνθηκαν έξι μήνες νωρίτερα, ακόμη και αν δεν παρουσίασαν συμπτώματα ή αν είχαν ήπια συμπτώματα κατά τη διάρκεια της λοίμωξης, αυτά ήταν ικανά να προκαλέσουν κυτταρική ανοσοαπόκριση ενάντια στον κορωνοϊό.
Παρόλο που άτομα με σοβαρή νόσο δεν συμπεριλήφθηκαν σε αυτήν τη μελέτη, σε άλλη πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Science (DOI: 10.1126/science.abf4063) δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές στα επίπεδα των ειδικών αποκρίσεων Τ κυττάρων μεταξύ των συμμετεχόντων που νοσηλεύτηκαν και εκείνων που δεν είχαν νοσηλευτεί.
Είναι σημαντικό επίσης πως οι αποκρίσεις Τ-κυττάρων (που παράγουν ιντερφερόνη γάμμα) δεν συσχετίστηκαν με την ηλικία των ατόμων που αναλύθηκαν. Σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα άλλων μελετών, τα δεδομένα δείχνουν πως ισχυρές αποκρίσεις Τ κυττάρων μπορούν να προκληθούν από λοίμωξη SARS-CoV-2 ανεξάρτητα από την ηλικία κάποιου.
Ωστόσο, και δεδομένου πως παρατηρήθηκε σημαντική ετερογένεια στην απόκριση των Τ κυττάρων, μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να προσδιορίσουν εάν η αρχική απόκριση των Τ κυττάρων είναι δείκτης για την απόκριση των αντισωμάτων με τά τη λοίμωξη.
Τέλος, δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιοι παράγοντες εκτός από την αρχική σοβαρότητα της νόσου προβλέπουν τη διάρκεια και την ανθεκτικότητα της ανοσίας στον SARS-CoV-2. Σύντομα ελπίζω να έχουμε απαντήσεις και για αυτά ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τις συσχετίσεις της ανοσοπροστασίας και των μακροχρόνιων κλινικών αποτελεσμάτων. Αναφέρομαι στο σύνδρομο μετά από οξύ COVID, και την επαναμόλυνση, συμπεριλαμβανομένης και της επαναμόλυνσης από παραλλαγές του κορωνοϊού».
Comments