Διαβάσαμε μια πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ αναφορικά με τα ποσοστά συνολικής ανεργίας και πραγματικά προσπαθούμε γρήγορα να το ξεχάσουμε!
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 3η υψηλότερη θέση με ποσοστό 14.4% χάνοντας για λίγο, την 2η από την Ισπανία (14.5%). Έχουμε ξανά αναφέρει πως το πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα είναι κακώς συνδεδεμένο με την κεντρική εξουσία και διοίκηση του κράτους, και μόνο. Αφορά άμεσα τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίοι έχουν παραμελήσει τελείως τον τομέα εύρεσης εργασίας για τους δημότες τους. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, έχουνε μπει σε μια κατάσταση αδράνειας εδώ και αρκετά χρόνια, με βασικούς λόγους την οικονομική κρίση και σήμερα την υγειονομική. Φυσικά, για να μην είμαστε άδικοι, υπάρχουν Δήμοι και Περιφέρειες που προχωράνε στην δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που καλύπτουν, πολύ αποτελεσματικά. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ΟΤΑ στην Ελλάδα όμως, «κρέμεται» κυριολεκτικά, από τις δημόσιες προσκλήσεις της κεντρικής διοίκησης και προχωράει σε πρωτοβουλίες πρόσληψης προσωπικού, μόνον σε περιπτώσεις που πραγματικά δεν υπάρχει κανένας υπάλληλος να εργαστεί σε κάποιον τομέα. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει άμεσα, διαφορετικά οι επαρχίες αργά ή γρήγορα θα ερημώσουν, ειδικά από νεανικό εργατικό δυναμικό.
Οξύμωρο ωστόσο, είναι το γεγονός πως οι ΟΤΑ βρίσκουν χρηματοδότηση πάντοτε για οδικά έργα, φωτισμούς, πάρκα, μεγάλες εκδηλώσεις, και...ποδηλατόδρομους. Το ζήτημα είναι ξεκάθαρα πολιτικό και αυτό αφήστε εμάς να το γνωρίζουμε καλύτερα, ιδιαίτερα σε επαρχίες που ο μέσος ψηφοφόρος είναι άνω των 60 ετών και συνταξιούχος! Τι θέλει άραγε ένας συμπολίτης μας στα 60 έτη του; Απαντάμε: Ασφαλή πεζοδρόμια, μεγάλες πλατείες, φωτισμό στους δρόμους, μεγάλα πάρκα και γενικά μια όμορφη και καθαρή πόλη. Επιζητεί όμως και κάτι άλλο, εργασία για τον εγγονό του ή ακόμα και για τον γιο του...Αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση, η οποία επιβάλλεται να ξεκινήσει σήμερα, με συμμετέχοντες τους τοπικούς φορείς, την νεολαία, εκπροσώπους της Βουλής, επιχειρήσεις και τον ΟΑΕΔ, που απειλείται με μετατροπή σε ιδιωτικό ΚΕΠ. Κάνουμε την αρχή με την παρούσα δημοσίευση και θα συνεχίσουμε, με πιο ενεργές κινήσεις στο άμεσο μέλλον.
Commentaires