top of page

Απόψεις: Ελληνοτουρκικές Σχέσεις και Διπλωματία-Politikistoepikentro

Writer's picture: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Γράφει ο Αναστάσιος Καλαντζής


Κάθε πιθανή πρόκληση από την Άγκυρα, ειδικά τους προσεχείς μήνες φαίνεται να μελετάται συστηματικά και προσεκτικά από την ελληνική πλευρά. Οι απειλές της Άγκυρας τον τελευταίο καιρό συστηματοποιούνται, μέσω διαφόρων αξιωματούχων, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να περάσει στα «ψηλά» από την Αθήνα. Τη λύση στο «αίνιγμα» αναζητά πλέον η Ελλάδα, που μετά την συμφωνία με την Ιταλία, η οποία μεταβάλει το στρατηγικό ζήτημα της οριοθετήσεις των θαλάσσιων ζωνών, μια συμφωνία με την Αίγυπτο είναι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ιδανική να βάλει τέλος στη πράξη του ψυδό-μνημονίου Τουρκίας - κυβέρνησης Σαρατζ στη Λιβύη.


ΕΛΛΑΔΑ – ΑΙΓΥΠΤΟΣ. Οι συνομιλίες με την Αίγυπτο δεν μπορεί να είναι γρήγορες και καθόλου εύκολες όπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι. Ακόμα και αυτή την περίοδο που οι σχέσεις Αιγύπτου - Τουρκίας είναι στο έσχατο σημείο τους, Αθήνα και Καϊρο φαίνεται να έχουν πολλά να συζητήσουν για να μπορέσουν να φτάσουν στην υπογραφή μιας συμφωνίας.

Είναι πολύ δύσκολο από πλευράς Αιγύπτου να αναλάβει να μετριάσει τις «κόντρες» Ελλάδας-Τουρκίας. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλοί πολιτικοί λόγοι που εμποδίζουν την συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου από πλευράς Καΐρου, καθώς η πλήρης οριοθέτηση με την Ελλάδα σημαίνει πως παίρνει θέση στην ελληνοτουρκική διαφορά για την υφαλοκρηπίδα, πράγμα που θα πλήξει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της με την Άγκυρα. Εάν όμως επιλέξει την πλευρά της Τουρκίας «σβήνει» οριστικά τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ελλάδα και με τα σύνορα τής ελληνικής υφαλοκρηπίδας με την κυπριακή ΑΟΖ. Η Αίγυπτος τουλάχιστον – μέχρι σήμερα- φαίνεται απρόθυμη να δώσει αυτή λύση στις ελληνοτουρκικές διαφορές. Γι' αυτό τον λόγο οι διαπραγματεύσεις θέλουν λεπτό χειρισμό και σιγουριά από την Αθήνα.


Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κι άλλα σενάρια. Η Αθήνα έδειξε ήδη από το 2018 ότι θα αντιδράσει δυναμικά και δεν θα ανεχθεί παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και έρευνα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ακόμα κι αν ένα τουρκικό ερευνητικό πλοίο συνοδεύεται από πολεμικά πλοία το ελληνικό «πεντάγωνο» έχει έτοιμα σενάρια αντίδρασης. Θετικό είναι πως η ελληνική πλευρά τίποτα δεν θεωρεί απίθανο. Οι Έλληνες στρατιωτικοί έχουν την βεβαιότητα ότι οι Ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας είναι ικανές να απαντήσουν αποφασιστικά εάν η Τουρκία επιχειρήσει να δημιουργήσει με κάποιο τρόπο διπλωματικό επεισόδιο.


ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ. Είναι πραγματικά λυπηρό πως εν έτη 2020 μιλάμε για σενάρια πολέμου με αφορμή το Αιγαίο. Ελπίζω σύντομα τόσο οι αρμόδιοι όσο και οι διεθνείς οργανισμοί να ενεργήσουν σωστά και να πράξουν τα δέοντα, όχι μόνο για να μην δημιουργηθεί συμπλοκή στο Αιγαίο αλλά για να αποκατασταθεί η ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο.


*Ο Αναστάσιος Καλαντζής είναι πρωτοετής φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης

77 views0 comments

Comments


bottom of page