top of page

Απόψεις: Εκπαιδευτικό σύστημα και κορωνοϊός

Writer's picture: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Γράφει ο Στέλιος Μακρής


3 Σενάρια και 1 Πρόταση

Η κατάσταση είναι τόσο ρευστή, το μέλλον αβέβαιο , συνεπώς καμία πρόβλεψη δε μπορεί να διατυπωθεί με απόλυτη σιγουριά. Ας δούμε όμως αισιόδοξα μια σειρά από πιθανά ενδεχόμενα.

Τα Σενάρια :

Αρχικά μέχρι και τις 10 Μαΐου δεν θα γίνονται μαθήματα, συνεπώς μέχρι τότε θα έχουν χαθεί 31 ημέρες διδασκαλίας.

1ο Σενάριο (αισιόδοξο) : Αν τα σχολεία ανοίξουν μέσα στο Μάιο τότε οι μέρες διδασκαλίας μπορούν να καλυφθούν τον μήνα Ιούνιο και οι προαγωγικές εξετάσεις όλων των τάξεων αλλά και των πανελλαδικών τον Ιούλιο.

2ο Σενάριο (ισορροπημένη αισιοδοξία) : Τα σχολεία να οδηγηθούν στο σταδιακό άνοιγμα των τάξεων τον Ιούνιο και να δοθούν μόνον οι πανελλαδικές εξετάσεις τον Ιούλιο. Για τις εξετάσεις των υπόλοιπων τάξεων να γίνουν κάποια επιπλέον επαναληπτικά μαθήματα δύο εβδομάδων, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και να ακολουθήσουν οι προαγωγικές εξετάσεις.

3ο Σενάριο (κακό) : Να γίνουν μόνο τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου από τέλη Μαΐου έως και τέλη Ιουνίου και να δοθούν οι πανελλαδικές τους εξετάσεις τον μήνα Ιούλιο. Οι υπόλοιπες τάξεις να μην επαναλειτουργήσουν και να χάσουν τις προαγωγικές τους εξετάσεις.

Φυσικά επειδή οι αρμόδιοι φορείς και οι ειδικοί έχουν πάντοτε τον πρώτο λόγο, μπορεί και να υπάρξει κάποιος συνδυασμός των 3 σεναρίων. Σίγουρα όμως, δεν αποτελεί την καλύτερη λύση η μη διεξαγωγή προαγωγικών εξετάσεων.

Η Πρόταση :

Πιο αναλυτικά, οι μέρες που θα έχουν χαθεί μέχρι και την 10η Μαΐου είναι 31, αυτές πρέπει να καλυφθούν κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν τις 16 Μαΐου, αυτό μαρτυρούν και οι δηλώσεις των αρμόδιων.


Γ’ Λυκείου : Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου έχουν την απόλυτη προτεραιότητα. Είναι επιτακτική ανάγκη να προσέλθουν στις τάξεις μέχρι 20 Μαΐου και να παρακολουθήσουν μαθήματα μέχρι και την Τετάρτη 24 Ιουνίου. Η πιθανότητα να διδαχθούν μόνο τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν στις πανελλαδικές θα μπορούσε να ήταν πολύ χρήσιμη υπό τέτοιες συνθήκες.

Περίοδος πανελλαδικών εξετάσεων : Μια καλή περίπτωση θα ήταν η έναρξη από Παρασκευή 3 Ιουλίου έως και Παρασκευή 17 Ιουλίου. Ο τελικός απολογισμός είναι 12 χαμένες ημέρες μαθημάτων, σημειώνοντας μάλιστα πως η ύλη έχει ήδη μειωθεί σε ότι έχουν διδαχθεί μέχρι τώρα.


Β’ Λυκείου : Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στους μαθητές της Β’ Λυκείου καθώς είναι αυτοί οι οποίοι την επόμενη σχολική χρονιά θα μπουν από νωρίς στον αγώνα της 3ης Λυκείου και των πανελλαδικών. Επομένως για ψυχολογικούς αλλά και λόγους πίεσης και χρόνου, η φετινή χρονιά δεν πρέπει να μεταφερθεί στην επόμενη σχολική χρονιά. Παράλληλα δεν πρέπει να χαθεί ύλη από τα φετινά τους μαθήματα αλλά ούτε και οι προαγωγικές τους εξετάσεις, καθώς αποτελούν και μια τελευταία δοκιμασία εξετάσεων πριν τις πανελλαδικές. Προσωπική εκτίμηση είναι πως πρέπει να γίνει επαναφορά μαθητών στις τάξεις 25 Μαΐου έως και την Τρίτη 30 Ιουνίου. Επίσης, οι μαθητές προτείνετε να διδαχθούν κυρίως τα εξής 6 εξεταζόμενα μαθήματα :

1. Νέα Ελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική Λογοτεχνία

2. Ιστορία

3. Βιολογία

4. Άλγεβρα ή Σύγχρονος κόσμος (ανάλογα την Ομάδα Προσανατολισμού)

5. Μάθημα Προσανατολισμού

6. Μάθημα Προσανατολισμού

Περίοδος εξετάσεων : Από 6 Ιουλίου έως και Παρασκευή 17 Ιουλίου.

Επιπροσθέτως, αλλαγή άμεσα από τη νέα σχολική χρονιά για την Β’ Λυκείου στα εξής : οι μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών να εξετάζονται στην Άλγεβρα γενικής παιδείας, αντί να εξετάζονται στον Σύγχρονο κόσμο. Και οι μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών να εξετάζονται στα Αρχαία γενικής παιδείας, αντί να εξετάζονται στην Άλγεβρα.


1. Άλγεβρα

2. Γεωμετρία

3. Ιστορία

4. Φυσική

5. Χημεία

6. Πολιτική Παιδεία

7. Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία

8. Νέα Ελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική Λογοτεχνία

Για κάθε αύξηση να υπάρχει αντίστοιχη μείωση από τις ώρες των μη εξεταζόμενων μαθημάτων.

Έναρξη σχολικής περιόδου 2020-2021 : Την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020, ως εκ τούτου η σχολική περίοδος για την Α’ Λυκείου παρατείνεται κατά 2-3 εβδομάδες τον Ιούνιο του 2021.


Γυμνάσιο ( Α’ , Β’ , Γ’ ) : Προτείνεται η πραγματοποίηση-μετατόπιση των χαμένων μαθημάτων από τις 17/08/20 έως και 12/09/20 (με Σάββατα). Αύξηση ωρών διδασκαλίας των 4 εξεταζόμενων μαθημάτων τουλάχιστον κατά μία ώρα εβδομαδιαίως. Για κάθε αύξηση να υπάρχει αντίστοιχη μείωση από τα μη εξεταζόμενα μαθήματα. Προτεινόμενες αυξήσεις :

· +1 ώρα Νεοελληνική Γλώσσα

· +1 ώρα Νεοελληνική Γραμματεία

· +1 ώρα Ιστορία

· +2 ώρες Μαθηματικά

· +1 ώρα Φυσική

Προαγωγικές εξετάσεις : Από 14 Σεπτεμβρίου έως και Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου. Σε αυτή την περίοδο συμπεριλαμβάνονται οι επαναληπτικές εξετάσεις αλλά και όσοι απουσιάσουν δικαιολογημένα.


Δημοτικό : Για το Δημοτικό τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν 2 εβδομάδες νωρίτερα απ’ το καθορισμένο της νέας σχολικής χρονιάς 2020-2021. Προτείνεται η πραγματοποίηση-μετατόπιση των χαμένων μαθημάτων από τις 31/08/20 έως και 12/09/20 (με Σάββατα).

Έναρξη σχολικής περιόδου 2020-2021 : Την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020, κατά συνέπεια η σχολική περίοδος για το Δημοτικό θα παραταθεί κατά 1 εβδομάδα τον Ιούνιο του 2021.


Πανεπιστήμιο : Τα περισσότερα προπτυχιακά μαθήματα συνεχίζονται με τη μέθοδο της εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας, με πολύ μεγάλο ποσοστό συμμετοχής. Είναι άξιο αναφοράς ότι τα περισσότερα από αυτά προχωρούν κανονικά στο σχεδιασμό της ύλης. Για να εξασφαλιστεί όμως η υγεία όλων των φοιτητών, κρίνεται σκόπιμο τα μαθήματα να ολοκληρωθούν μέσω της διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης.

Εξεταστική περίοδος : Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλανίζουν του αρμόδιους φορείς του Υπουργείου, είναι η συνάθροιση εκατοντάδων και πλέον φοιτητών, στις αίθουσες και τα αμφιθέατρα την περίοδο των εξετάσεων. Ως εκ τούτου είναι επιβεβλημένη η μη διεξαγωγή προπτυχιακών εξετάσεων σε κλειστούς χώρους των πανεπιστημίων. Παράλληλα πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι εξέτασης των φοιτητών εκτός πανεπιστημίου.

Για τους προπτυχιακούς φοιτητές λοιπόν, προτείνετε η αξιολόγησή τους μέσα από δύο βαθμολογίες. Η μία βαθμολογία θα σχετίζεται με μία ατομική εργασία του φοιτητή ύστερα από υπόδειξη του καθηγητή, με χρόνο προετοιμασίας ένα μήνα.

Η δεύτερη βαθμολογία θα σχετίζεται με ένα on line test. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείτε ήδη σε διάφορα πανεπιστήμια κυρίως στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, αλλά και σε προγράμματα δια βίου μάθησης, με μεγάλη επιτυχία. Τα on line test περιέχουν κυρίως ερωτήσεις Σωστό-Λάθος και πολλαπλής επιλογής.

Στην τελική βαθμολογία του μαθήματος θα συνυπολογίζονται οι δύο βαθμολογίες. Η βαθμολογία της εργασίας, θα αντιστοιχεί στο 50% της τελικής βαθμολογίας, και η βαθμολογία του on line test, θα αναλογεί στο άλλο 50% της τελικής βαθμολογίας του μαθήματος.

Τέλος, μοναδική εξαίρεση για το άνοιγμα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αποτελούν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, όπως και οι προπτυχιακοί φοιτητές των εργαστηριακών μαθημάτων όπου είναι ανάγκη η φυσική τους παρουσία. Και στις δύο περιπτώσεις τα τμήματα-ομάδες που δημιουργούνται για την παρακολούθηση των μαθημάτων συνήθως αποτελούνται από μικρό αριθμό φοιτητών. Σε συνδυασμό με το ότι στα πανεπιστήμια υπάρχουν μεγάλες αίθουσες και αμφιθέατρα μεγάλων διαστάσεων αυτό συνεπάγεται και τήρηση αποστάσεων.


* Ο Στέλιος Μακρής είναι Μαθηματικός και προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και υπεύθυνος γραφείου τύπου της ΟΝΝΕΔ Λάρισας

237 views0 comments

Comments


bottom of page