Γράφει ο Χρήστος Στέφος
Όπως έγραψα και στο προσωπικό μου προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενοχλήθηκα και απογοητεύτηκα σαν νέος, από την δήλωση του Βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κυρανάκη, ο οποίος σχολίασε μεταξύ άλλων πως «Δεν ψάχνουν οι νέοι τα προγράμματα, πάνε στα πολιτικά γραφεία». Σε κάθε περίπτωση μια τοποθέτηση ενός μέλους της κυβέρνησης, δεν επηρεάζει στα δικά μου μάτια την εικόνα όλου του κόμματος, αλλά σίγουρα προβληματίζει.
Ας δούμε χαρακτηριστικά ακόμα ένα απόσπασμα των δηλώσεων του Βουλευτή-«Είναι σημαντικό να ενημερώνεται ο κόσμος για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, διότι πολλές φορές ακούμε για ανέργους που ψάχνουν για δουλειά και δεν έχουν στον ήλιο μοίρα αλλά δεν ψάχνουν στο ίντερνετ, να δούνε τι υπάρχει από προγράμματα». Ενώ προσθέτει «Υπάρχουν προγράμματα που είναι άγνωστα στον κόσμο, λέω απλά να ψάχνει. Το βλέπω και στην δική μου γενιά, πάρα πολλές φορές υπάρχουν νέα παιδιά που πηγαίνουν από πολιτικό γραφείο σε πολιτικό γραφείο για να ψάξουν δουλειά, αλλά δεν κάθονται να κάνουν μια σωστή δόμηση βιογραφικού, ενώ έχουν τα πτυχία».
Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι, συνοπτικά, μέσα από στατιστικά στοιχεία, το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας συνολικά στην χώρα. Διαβάζοντας την τελευταία μηνιαία έκθεση του ΟΑΕΔ (έως 3/8) η συνολική ανεργία έφτασε τους 1.040.852, αριθμός ανέργων που αναζητά εργασία ενώ 55.145 λογίζονται ως ‘μη αναζητούντες εργασία’. Ανάμεσα σε αυτούς επιδοτούνται μόλις 147.524 συνολικά. Η ανεργία έχει φτάσει στα ύψη αλλά φυσικά για αυτό το γεγονός δεν ευθύνεται μόνο η Κυβέρνηση. Η κρίση του κορωνοϊού εκτόξευσε τους αριθμούς στα ύψη, αφού μεγάλο μέρος επιδοτούμενων και μη, ανέργων, εργάζονταν σε τουριστικές επιχειρήσεις (200-300 χιλιάδες). Το πρόβλημα της ανεργίας, την τελευταία διετία στην Ελλάδα, παραμένει με πολύ μικρές αποκλίσεις, στα ίδια επίπεδα, εάν αφαιρούσαμε τους ανέργους που δημιούργησε η υγειονομική κρίση της πανδημίας.
Εχθές ο κύριος Κυρανάκης έκανε μια ατυχής δήλωση. Ωστόσο, πριν αποτυπώσω την δική μου οπτική, ας δούμε που είχε όντως δίκιο ο Βουλευτής. Οι νέοι στην Ελλάδα όλων των κομματικών και μη πολιτικά αποχρώσεων, έχουν συνήθως στα μετόπισθεν του μυαλού τους, το ενδεχόμενο να κερδίσουν μια θέση εργασίας, μέσω της ενεργής ενασχόλησης τους με ένα κόμμα είτε με την συνεχιζόμενη επίσκεψη αυτών ή τον γονέων τους, σε ένα πολιτικό γραφείο. Το γεγονός αυτό δεν έχει πάψει να συμβαίνει τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια ανελλιπώς. Ενδιαφέρον θα είχε εάν η σημερινή κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, κατάφερνε να εξαλείψει αυτού του είδους τα ‘ρουσφέτια’, για να βλέπαμε αυτούς τους νέους να αναζητούν εργασία μέσω των βιογραφικών τους, στην σημερινή αγορά εργασίας των 1.040.852 ανέργων. Τι λέτε θα τα κατάφερναν; Εγώ πιστεύω πως θα πλούτιζαν την επόμενη ημέρα οι ψυχολόγοι σε κάθε νομό!
Ο κ. Κυρανάκης ανέφερε επίσης πως οι νέοι δεν ψάχνουν τα προγράμματα και δεν χρησιμοποιούν σωστά την αναζήτηση εργασίας στο ίντερνετ.
Ερωτώμαι. Εσείς το ξέρατε κύριε Κυρανάκη πως μεγάλο μέρος διαθέσιμων επιχορηγούμενων θέσεων που προκηρύσσει ο ΟΑΕΔ μέσω προγραμμάτων, δεν προβλέπουν την δυνατότητα στους ανέργους να αιτηθούν κάποια διαθέσιμη θέση, αλλά ο τοπικός ΟΑΕΔ επιλέγει με αδιευκρίνιστα κριτήρια, ποιος εγγεγραμμένος άνεργος θα τοποθετηθεί και που;
Το γνωρίζατε ότι ο ΟΑΕΔ διαθέτει εργασιακούς συμβούλους σε μια χώρα με 1.040.852 ανέργους που το μόνο που κάνουν, είναι να καταγράφουν και όχι να βρίσκουν εργασία;
Εγώ θα σας παραθέσω τον αριθμό των αιτήσεων που έγιναν κατά προσέγγιση (διότι είναι υψηλότερος) στο μεγαλύτερο πρόγραμμα της χώρας, που δεν είναι άλλο από την Κοινωφελή Εργασία. Φέτος προκηρύχθηκαν μετά από τουλάχιστον 6 μήνες καθυστέρηση, 36.500 θέσεις ενώ οι αιτήσεις που έγιναν ξεπέρασαν τις 130.000. Άλλο ενδιαφέρον παράδειγμα ήταν η προκήρυξη 2ΓΕ/2019 για υποψήφιους εκπαιδευτικούς Β Γενικής Εκπαίδευσης στην οποία έγιναν συνολικά 119.899 αιτήσεις. Σημαντικό γεγονός ήταν και η προκήρυξη των Ειδικών Φρουρών, στην οποία μεγάλο μέρος αποτέλεσαν άνεργοι νέοι με πτυχίο ΑΕΙ. Οι αιτήσεις που έγιναν ξεπέρασαν τις 15.000 για μόλις 1500 διαθέσιμες θέσεις. Παραδείγματα σαν τα παραπάνω υπάρχουν πολλά, τόσο όσον αφορά τα διάφορα προγράμματα του ΟΑΕΔ όσο και συμβάσεις ορισμένου χρόνου ΣΟΧ σε ΟΤΑ αλλά και άλλους οργανισμούς. Αιτήσεις γίνονται και μάλιστα κατά πολλές χιλιάδες, το πρόβλημα όμως παραμένει το ίδιο και είναι οι περιορισμένες διαθέσιμες θέσεις.
Προσωπικά θίγομαι για τοποθετήσεις σαν την χθεσινή, ενός πολλά υποσχόμενου νέου Βουλευτή, σαν τον κ. Κυρανάκη, διότι δείχνει να γνωρίζει κάτι αλλά δεν φαίνεται να προτείνει κάποια ουσιαστική λύση. Και εύχομαι ούτε ο ίδιος αλλά ούτε οποιοσδήποτε συνεργάτης του, να βρήκε εργασία με την βοήθεια κάποιου πολιτικού γραφείου και όχι μέσω του βιογραφικού του, διότι αυτό θα ήταν τουλάχιστον στενάχωρο για τα μηνύματα που περνάνε κάποιοι πολιτικοί.
Δεν μας είπατε όμως κύριε Βουλευτά, αυτοί που γνωρίζουν πως συντάσσεται ένα σωστό βιογραφικό, τι θα τους συμβουλεύατε να κάνουν για να έχουν περισσότερες πιθανότητες εύρεσης εργασίας σήμερα στην Ελλάδα;
*Ο Χρήστος Στέφος είναι Πολιτικός Επιστήμων MSc,MBA(c) και Ιδρυτής της σελίδας
Komen