top of page

Απόψεις: ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟΝ COVID-19 μια διχόνοια δρόμος-Politikistoepikentro

Writer's picture: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Γράφει ο Αργύριος Πολύζος


Νωπές , ακόμα, οι μνήμες από το πρόσφατο Δημοψήφισμα του 2015 όπου ο Α. Τσίπρας μας κάλεσε να απαντήσουμε σε ένα ερώτημα που για αρκετά ακόμα χρόνια θα είναι αντικείμενο μελέτης από τους επιστημονικούς αναλυτές της πολιτικής και όχι μόνον. Ήταν εκείνη η εποχή , όπου, η ελληνική κοινωνία κατακερματισμένη οικονομικά και ψυχολογικά αναγκάζεται να ‘’διχοτομηθεί’’ για μια ακόμα προκειμένου να επέλθει ένα οριστικό τέλος, στο επικείμενο dead end , στο οποίο κυριολεκτικά και μεταφορικά περιδιαβαίναμε χωρίς να έχουμε τις πιθανότητες με το μέρος μας. Τέλος καλό όλα καλά; Η ιστορία θα δείξει .

Μεταφερόμαστε στις 16 Απριλίου 2020 , όπου , βλέποντας και αποτυπώνοντας τις πρώτες αντιδράσεις της covid-19 εποχής , γράφω στο προσωπικό μου λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν αργεί ο καιρός που θα χωριστούμε εκ νέου σε αντιμαχόμενα στρατόπεδα , υπογραμμίζοντας γλαφυρά , ‘’αχ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ τ ι θα τραβήξεις πάλι’’ . Από τη μια μεριά οι υπέρμαχοι του «lockdown» και από την άλλη μεριά οι οπαδοί του «ανοίχτε τα όλα τώρα» και εν συνεχεία στο δίπολο ‘’ατομική ευθύνη’’ και ‘’δικτατορία της μάσκας’’. Ελάχιστα λεπτά μετά έκαναν την εμφάνιση τους μέσω προσωπικών μηνυμάτων, οι δυο πλευρές σχολιάζοντας ,καυτηριάζοντας, αποδομώντας ή τεκμηριώνοντας τις εκατέρωθεν οπτικές . Δεν χρειάστηκαν πολλοί μήνες για να μου γίνει έκδηλα αντιληπτό πως πλέον τα στρατόπεδα είχαν ήδη σχηματιστεί και παρατάσσονται για μάχη , ίσως την πιο καθοριστική για το τρέχον έτος. Δυστυχώς ή ευτυχώς είχα επιβεβαιωθεί.

Δεν θα επεκταθώ , ούτε θα αναλύσω , τι αποτελεί κοινή λογική και τι απόλυτη, ατεκμηρίωτη παράνοια. Θα σταθώ μόνο και μόνο στο ότι, μπροστά σε οποιαδήποτε νέα συνθήκη παρουσιάζεται , η ελληνική κοινωνία βρίσκεται γενικά διχασμένη. Ο Ιταλός στοχαστής Νικολό Μακιαβέλι στον ‘’ Ηγεμόνα ‘’ του μας παραδίδει μαθήματα περί ‘’διαίρει και βασίλευε’’ , αλλά το να τα αποδίδουμε όλα στο πολιτικό μας σύστημα θεωρώ πως ήταν ανέκαθεν η εύκολη λύση. Μήπως γαλουχηθήκαμε να είμαστε κοινωνικοπολιτικά διχασμένοι ; Μήπως οι μαύρες εκείνες μέρες του εμφυλίου διαιωνίζονται και έχουν αφήσει το στίγμα τους; Aς ελπίσουμε όχι, αλλά αμφιβάλλω.

Είναι γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία δεν θα είναι ποτέ έτοιμη για το καινούριο και για αυτό δεν μπορεί να την κατηγορήσει κανείς . Άλλο όμως αυτό και άλλο το να αντιμάχομαι ‘’μέχρι τελευταίας ρανίδος ‘’ οτιδήποτε αντιλαμβάνομαι ως ‘’νεωτερισμό’’ με αυτοσκοπό την κοινωνική χειραγώγηση.

Στην εποχή που όλα ανεξαιρέτως έχουν πολιτικοποιηθεί , αναντίρρητα , ο διχασμός αποτελεί εθνικό μας άθλημα. Σε επόμενη ανάρτηση μου θα αναφερθώ στα αίτια , τις αφορμές καθώς και στις πιθανές λύσεις του παραπάνω προβλήματος για να γίνει αντιληπτό ότι ο διχασμός αυτός καθαυτός αποτελεί , κατ εμέ, το κύριο χαρακτηριστικό της μεταπολιτευτικής ελληνικής κοινωνίας. Η διχόνοια καλλιεργείται και πολλαπλασιάζεται με ταχύτατους ρυθμούς και η γενιά μας είναι εδώ , παρούσα κι αυτή δυστυχώς, για να την αναπαράγει και να τη μεταδώσει.


*Ο Αργύριος Πολύζος είναι Πολιτικός Επιστήμων και Μέλος της Συντακτικής Ομάδας της σελίδας

193 views0 comments

Comments


bottom of page